Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równych

Dodano:
Surówka z buraków Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Buraczki do obiadu to jedna z najbardziej popularnych w Polsce surówek. Można ją zrobić na wiele sposobów, ja lubię wracać do tego, który często wykorzystywała moja babcia.

Buraczki mojej babci to surówka z buraków z dodatkiem tartego jabłka i obowiązkowo: śmietany. Babcia nie wyobrażała sobie dobrej kuchni bez śmietany, dlatego lubiła ją dodawać nawet do surówek. W tym zestawieniu to prawdziwa uczta. Surówka jest delikatna w smaku i pasuje do wielu obiadów.

Jak zrobić surówkę z buraków ze śmietaną?

Do zrobienia surówki można wykorzystać gotowe gotowane buraczki, jednak zwróć uwagę, że te sprzedawane w marketach są zazwyczaj niewielkie, dlatego wtedy zetrzyj nieco więcej, niż jest podane w przepisie. Do tej surówki najlepiej będą pasowały jabłka kwaśne, ja najbardziej lubię szare renety, ale w sezonie też wykorzystuję antonówki. Jeśli wolisz nieco delikatniejsze w smaku jabłka, śmiało zetrzyj swoje ulubione. Jeśli surówka ostatecznie wydaje ci się zbyt kwaśna, dodaj do niej odrobinę cukru lub miodu – to zrównoważy smaki.

Nie muszę pewnie mówić, że najlepsza do takiej surówki w wersji „jak u babci” byłaby wiejska, dobra śmietana. Do zrobienia surówki z buraków możesz jednak wykorzystać zwykłą śmietanę 18%.

Przepis: Surówka z buraków

Prosta surówka z dodatkiem jabłka i śmietany.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
53 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ugotowane buraki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki i jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Robienie surówkiDo buraków i jabłek dodaj śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem.

Inne pomysły na surówkę z buraków

Ten przepis na surówkę z buraków można modyfikować i często robiła to też moja babcia. Bywało, że zamiast śmietany dodawała do surówki majonez lub majonez wymieszany pół na pół ze śmietaną. Do surówki z buraków w tym wydaniu można także wkroić cebulę, dorzucić zieleninę, np. natkę pietruszki albo szczypiorek.

Do czego pasuje surówka z buraków?

Babcia surówkę z buraków robiła najczęściej do klasycznych obiadów, np. ziemniaków i kotletów mielonych, ale też kaszy gryczanej z gulaszem. Ta surówka świetnie się sprawdzi do dań z kurczaka, np. pieczonych udek w pikantnej marynacie albo filetów z piersi kurczaka smażonych w chrupiącej panierce. Dobrze się sprawdzi również w duecie ze schabowym czy karkówką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...